Angstvrije praktijk

Een angstvrij bezoek voor uw dier

Wij zijn een angstvrije praktijk

Veel eigenaren van dieren weten dat het heel lastig kan zijn om naar de dierenarts te gaan omdat hun dier erg bang is tijdens het transport en in de dierenkliniek. Daarnaast zijn er ook veel dieren waarbij het de eigenaar niet direct opvalt, maar die toch wel heel angstig zijn bij een bezoekje aan de dierenarts. Dat willen we graag veranderen en voortaan proberen te voorkomen. Daarom hebben wij besloten “angstvrij“ te gaan werken.

                                                                                     

Puppy en kittenconsult

We beginnen bijvoorbeeld al met pups en kittens. Zij mogen maandelijks, kosteloos, op het assistenten consult komen (*1) tot ze volwassen zijn. Hierbij wennen ze alvast aan ons en onze praktijk. Daarnaast oefenen we belangrijke handelingen. Zo leren we uw dier op een speelse manier hoe het allemaal in zijn werk gaat en dat een bezoek aan de praktijk juist heel leuk kan zijn. Hetzelfde geldt voor eigenaren van angstige volwassen dieren, die zien we graag wekelijks voor een kosteloos oefenconsult.

Afspraak maken

Zodra u telefonisch een afspraak maakt, zal de assistente u vragen of u in het verleden tijdens een bezoek ook aan uw dier gemerkt heeft dat hij of zij last had van stress. Aan de hand daarvan gaan we verder werken.

Wat doen we verder om uw dier te helpen?

 • U kunt op de praktijk terecht voor speciale informatie folders over dit onderwerp. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over het in huis laten wennen aan een transportmand en hoe dieren het best vervoerd kunnen worden. Dit is ideaal om te gebruiken als u een nieuw dier in huis krijgt, of pups of kittens gaat vervoeren.
 • In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig dat dieren een tabletje krijgen wat hen tijdens het transport en het bezoek wat ontspannener en dus minder angstig maakt. 
  Op die manier zien we vaak dat bloedafname geen probleem meer is of dat een röntgenfoto zonder sedatie gemaakt kan worden.
 • Indien een dier het spannend vindt om in de wachtkamer te moeten wachten, is er de mogelijkheid dat u rechtsreeks van de auto de spreekkamer in gaat. Daar zullen we kijken of het dier liever op de grond of de tafel staat en zullen we ons daar, zoveel als mogelijk is, aan aanpassen.
 • Daarnaast maken we gebruik van feromonen in de ruimte, dit zijn natuurlijke stofjes die het dier laten ontspannen.
 • Verder zijn er allerlei hulpmiddelen en technieken die we inzetten tijdens de onderzoeken die voorkomen dat er teveel dwang aan te pas moet komen. Tijdens opnames (dieren die bij ons enige tijd verblijven) zullen we per dier en per diersoort zoveel mogelijk aanpassingen doen die bij de natuurlijke voorkeuren horen. Dat zorgt ervoor dat er veel minder kans is op stress en angst.
 • Voor extreem bange dieren hebben we, naast het oefenkwartiertje bij de assistente, ook de mogelijkheid een afspraak te maken voor een speciaal “angstvrij“ consult bij de dierenarts. Dit is een uitgebreid ‘gewoon’ consult bij bijvoorbeeld ziekte of vaccinaties. We plannen hierbij extra tijd in voor u en uw dier, waardoor we het onderzoek met nog meer geduld en aandacht kunnen doen. Als u dit consult wenst, kunt u dit aan geven bij het maken van een afspraak.

Binnen de praktijk

We zorgen er binnen de praktijk voor dat we kennis en vaardigheden steeds bijscholen.
Binnen onze praktijk zijn er dierenartsen en assistentes die in het bezit zijn van onder andere de volgende nascholing;

 • Gedragstherapie
 • Praktijk cursus hanteren angstige dieren (U.S.A.)
 • Kat vriendelijke praktijk (‘Cat Friendly Practice’ U.S.A)
 • Angstvrij (‘Fear free’ U.S.A)

We kunnen natuurlijk geen wonderen verrichten, maar we doen ons best om alle dieren veel minder stress en angst te laten ondervinden als ze bij ons komen. Hierdoor hebben de behandelingen veel meer kans van slagen. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen, dieren helpen.

Vanaf het moment dat u belt voor een afspraak tot het moment dat u de praktijk verlaat, willen we er samen met u aan werken om alles zo stress vrij mogelijk te laten verlopen.

(*1 = voor vaste klanten)

Terug naar Over ons