Behandelingen

Wat kunnen we voor uw huisdier doen?

Behandelingen

Bij veel patiënten is door enkel te voelen, kijken en luisteren niet altijd met zekerheid te zeggen wat het probleem is. In deze gevallen is verder onderzoek noodzakelijk. Onze kliniek is goed uitgerust met diverse onderzoeksapparatuur waardoor wij veel van deze vervolgonderzoeken in de kliniek zelf kunnen uitvoeren. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan bloed- en urineonderzoeken of het maken van röntgenfoto's. Ons doel is om de dieren die in onze kliniek komen een goede ervaring te bieden met zo min mogelijk stress.

Wij zijn een moderne angst-vrije dierenkliniek voor gezelschapsdieren. 

Assistentespreekuur

Dierenkliniek Eikenlaan heeft een spreekuur waar u als vaste klant uw dier gratis kunt laten nakijken door een assistente. Wanneer er een dierenarts naar uw huisdier moet kijken, omdat uw huisdier last van de oren heeft bijvoorbeeld, dan betaalt u hiervoor wel een consult.
Dit spreekuur vindt plaats op donderdagmiddag. U kunt even bellen of mailen met de assistente voor een afspraak.

Er zijn een aantal mogelijkheden:

Gewichtscontrole

Uw hond of kat is te zwaar en moet afvallen. Wij kunnen u hierbij begeleiden en helpen. Op deze manier wordt het gewicht van uw huisdier goed in de gaten gehouden. De assistente kijkt met u of de hond of kat goed is afgevallen en geeft tips hierover.

Puppy consult

U heeft een pup of een kitten. Op dit spreekuur wordt uw pup/kitten een keer per maand goed nagekeken door de assistente. Huid, vacht, gebit, oren, ogen en gewicht worden in de gaten gehouden. Ook wordt er gekeken of de pup niet te snel groeit. Een soort consultatiebureau voor pups en kittens dus! Het voordeel is dat uw dier er aan went om op een leuke manier op de praktijk te komen, zonder dat er “vervelende” dingen gebeuren. Ook kunnen we afwijkingen of ziekten al in een vroeg stadium ontdekken en behandelen.

Gebitscontrole

Een gezond gebit is belangrijk, ook voor uw huisdier. De assistente kan zien hoe het met het gebit van uw hond, kat of konijn gesteld is. Ook geeft zij tips over hoe u het gebit van uw huisdier het beste schoon kunt houden of krijgen. 

Algemeen

Op het assistentenspreekuur kunt u terecht voor vakkundig advies over bijvoorbeeld voeding, het ingeven van ontwormingstabletjes of het toedienen van een vlooienpipet.

Hechtingen verwijderen

Als uw huisdier geopereerd is, is het soms nodig om de hechtingen te verwijderen als deze niet onderhuids geplaatst zijn. De assistente kan dit doen.

Dieetcontrole

Soms is het nodig dat uw huisdier een bepaald dieetvoer krijgt. Dit kan nodig zijn omdat uw hond of kat last heeft van de gewrichten of de huid. Het kan dan prettig zijn om af en toe te evalueren met de assistente om te kijken hoe uw huisdier reageert op het nieuwe voer.

Bacteriologisch onderzoek

Veel ziekteprocessen en aandoeningen bij huisdieren worden veroorzaakt door bacteriële infecties. Maar lang niet alle bacteriën veroorzaken problemen, sterker nog: zonder bacteriën kan mens noch dier overleven. Denk hierbij aan de bacteriën in de darm die voor de vertering van voedsel zorgen en bacteriën op de huid die een natuurlijke barrière tegen andere ziekteverwekkers vormen. 

Antibiotica

Bacteriële infecties kunnen ontstaan doordat het lichaam besmet raakt met een ziekteverwekkende bacterie maar kunnen ook ontstaan doordat de balans van lichaamseigen bacteriën in de darmen of op de huid verstoord raken. In beide gevallen is een behandeling noodzakelijk. Deze behandeling gebeurt vaak met antibiotica, maar helaas worden steeds meer bacteriën resistent tegen de op dit moment beschikbare antibiotica. Het is daarom van belang om verstandiger met antibiotica om te gaan en niet meer voor ieder probleem standaard antibiotica mee te geven. Onze kliniek is actief bezig om verantwoord met antibiotca om te gaan en één van de dingen die daarbij horen is het uitvoeren van bacteriologisch onderzoek. 

Hoe werkt een Bacteriologisch Onderzoek (BO) & Antibiogram?

Voor een BO wordt er wat materiaal verzameld van het lichaamsdeel/sap wat verdacht wordt van een bacteriële infectie. Dit kan bijvoorbeeld een oor of huidswab zijn, maar ook van urine, ontlasting, oogswabs, keelswabs en bloed kan een BO worden uitgevoerd. Het verzamelde materiaal wordt op kweek gezet. Na ongeveer drie dagen kan worden afgelezen óf er bacteriën aanwezig waren in het gekweekte materiaal en zo ja, welke bacterie. Zodra er een bacterie wordt gevonden, wordt er tevens gekeken voor welk antibioticum deze bacterie gevoelig is (een antibiogram) en voor welke antibiotica deze bacterie resistent is. Op basis van dit onderzoek kan dus een sluitende diagnose worden gesteld en met de meest doeltreffende behandeling worden gestart.

Bloedonderzoek

Redenen voor bloedonderzoek

Door bloed af te nemen van uw dier en dit te onderzoeken, krijgen wij veel informatie over hoe het lichaam van uw dier op dat moment functioneert. Een bloedonderzoek kan om vier redenen worden uitgevoerd:

  1. Uw dier is ziek en er is geen duidelijke oorzaak te zien, voelen of horen
  2. Uw dier moet onder anesthesie voor een operatie of gebitsreiniging en u wilt weten of dit veilig kan.
  3. U wilt uw dier graag preventief laten controleren op veel voorkomende aandoeningen.
  4. Het controleren van de dosering van bepaalde medicaties.

Soorten bloedonderzoek

Na de bloedafname (uit de halsader of uit de pootader) kan er een onderzoek worden uitgevoerd. In een laboratorium kan tegenwoordig de aanwezigheid van zo'n beetje elk stofje en ziekte in bloed worden aangetoond. In onze kliniek zelf kunnen wij ook enkele bloedonderzoeken direct uitvoeren. De bloedonderzoeken die wij zelf kunnen worden onderverdeeld in drie groepen:

  • Hematologie: dit is een algemeen bloedbeeld waarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid rode bloedcellen, de hoeveelheid en typen witte bloedcellen en de bloedplaatjes. 
  • Biochemie: dit betreft stoffen die geen onderdeel uitmaken van het bloed zelf, maar die in het bloed terecht komen, zoals voeding/afvalstoffen voor/van organen. Voorbeelden van zaken waar wij in geïnteresseerd zijn, zijn de nierfunctie, de leverfunctie, de zoutgehaltes en de suiker en eiwitgehalten. 
  • Snaptesten: Door middel van een zogenaamde snaptest kunnen wij binnen tien minuten nagaan een dier bepaalde virussen of parasieten bij zich draagt. Zo kunnen we bij honden en katten op de diarreeveroorzakende parasiet Giardia testen en kunnen we bij katten op de virale ziekten FIP, FIV en FeLV testen. Bij de hond kan deze test ook voor Parvo worden gebruikt. We kunnen ook testen op alvleesklierontsteking door middel van de Pancreas Lipase snaptest. 

Euthanasie

Helaas hebben ook onze huisdieren niet het eeuwige leven en komt er een moment dat het dier overlijdt. Iedereen hoopt natuurlijk zijn/haar dier ’s ochtends vredig overleden in zijn/haar mandje te vinden. Helaas verloopt het meestal anders en in dat geval hebben we in de diergeneeskunde de optie om de lijdensweg van uw dier te beëindigen door het dier te laten inslapen. Het afscheid van uw huisdier, dat vaak al vele jaren onderdeel uitmaakt van het gezin, is een emotioneel moment. Wij vinden het dan ook vanzelfsprekend om u de tijd te gunnen voor dit afscheid en u daarin zo goed mogelijk te ondersteunen.

Euthanasie op de kliniek

Op onze kliniek hebben wij de beschikking over een speciale euthanasieruimte, afgezonderd van de spreekkamer. Hier kunt u in alle rust afscheid nemen van uw dier zonder uzelf opgejaagd te hoeven voelen door een volle wachtkamer. Wij nemen de tijd voor u, daarom trekken wij minstens 30 - 40 minuten uit voor een euthanasie, in plaats van de gebruikelijke 15 minuten bij een consultatie.

Er zijn verschillende manieren om uw dier in te laten slapen. In overleg met u besluiten we wat het beste voor uw dier is. We kunnen een narcose prikje geven of via een infuus naaldje in de voorpoot direct het euthanasiemiddel toedienen. Bij deze laatste werkt het euthanasiemiddel snel, waardoor ze geen kans hebben om eerst duizelig of misselijk te worden. Na het overlijden mag u zo lang u wilt in de speciale euthanasiekamer blijven.

Wanneer u uw dier heeft laten inslapen, heeft u verschillende opties:

  • U neemt het dier mee terug naar huis waar u het zou kunnen begraven, maar dit is wettelijk gezien niet toegestaan. Er bestaan echter ook speciale dierenbegraafplaatsen waar uw dier legaal begraven kan worden.
  • U laat uw dier bij ons achter en kiest voor “destructie” waarbij uw dier samen met tientallen anderen zal worden “gecremeerd”. Het is in dit geval niet mogelijk om de as in een urn terug te krijgen. Aangezien het destructiebedrijf ons kosten in rekening brengt voor het ophalen en cremeren van uw dier, worden deze kosten aan u doorberekend. Deze extra kosten zijn afhankelijk van het gewicht van uw dier.
  • U laat uw dier bij ons achter en kiest voor “individuele crematie”, indien u het wenst kunt u ook nog aangeven de as in een urn te krijgen. Hiervoor werken wij samen met het huisdierencrematorium in Drachtstercompagnie. Wanneer u hiervoor kiest, zorgen wij ervoor dat nodige papieren worden ingevuld en uw dier wordt opgehaald en gecremeerd zodat u zich kunt richten op het verwerken van het verlies. De kosten van deze optie worden achteraf door het crematorium aan u in rekening gebracht.

Huidonderzoek

Parasieten zijn vaak een oorzaak van veel uiteenlopende klachten bij huisdieren. De meest voorkomende en bekendste parasieten zijn vlooien en wormen. Vlooien kunnen jeuk bij uw dier veroorzaken en wanneer het dier allergisch is kan het ook kaalheid, korstvorming en hevige jeuk geven. Maar lang niet alle oorzaken van huidklachten zijn met het blote oog te zien. Om vast te stellen of uw dier met één van deze problemen kampt, is verder onderzoek noodzakelijk.

Huidklachten

Veel voorkomende huidklachten zijn kale plekken, roodheid, korsten en jeuk. Hierbij wordt vaak gedacht aan oorzaken als een voedselallergie of allergische reactie. Maar een infectie met bacteriën, schimmels, gisten of mijten is zeker iets om uit te sluiten, onder andere omdat een deel van deze infecties ook besmettelijk zijn voor u als eigenaar!

Om dergelijke infecties te diagnosticeren is specifiek onderzoek nodig, veel van deze onderzoeken kunnen wij zelf in de kliniek uitvoeren:

  • Schimmel: een schimmelinfectie kan sterk uiteenlopende symptomen geven en is daarom iets waar vaak niet aan gedacht wordt. Het grote risico van schimmels is dat ook de mens hiermee besmet kan raken! Om met zekerheid na te gaan of een dier schimmel heeft dient er een kweek te worden gemaakt.
  • Gisten: de gistsoort Malassezia Pachydermatitis behoort tot de normale huidflora van uw dier, maar door ziekte of stress kan deze gist zich sterk gaan vermenigvuldigen. Deze gistsoort heeft een zeer typische vorm en is daardoor gemakkelijk te herkennen onder de microscoop.
  • Mijten (schurft): de meeste mijtsoorten zijn na het maken van een afkrabsel van de huid duidelijk zichtbaar onder de microscoop. Sommige mijten zitten echter zo diep in de huid dat deze gemist kunnen worden bij het maken van een afkrabsel. Als er mijten worden gezien is de diagnose gesteld, maar als ze niet worden gezien wil dat dus niet zeggen dat ze er niet zijn.
  • Bacteriën: het is normaal dat op de huid van uw dier bacteriën aanwezig zijn, net als bij de mens. Maar wanneer er ziekteverwekkende bacteriën op de huid terecht komen kan dit tot problemen gaan leiden. Om te weten of en zo ja, welke bacteriën er een rol spelen bij een huidprobleem, wordt er een swab genomen voor een kweek.

Gezwellen

Tumoren komen ook bij onze huisdieren steeds vaker voor. Op basis van hoe een tumor aanvoelt en de snelheid waarmee deze groeit is vaak een inschatting te maken of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Dit is echter nooit met zekerheid te zeggen zonder verder onderzoek. Door het beoordelen van een uitstrijkje (waarbij met een naald cellen uit de tumor worden gehaald), het nemen en opsturen van een biopt of door een verwijderde tumor op te sturen kan worden achterhaald om wat voor tumor het gaat.

Laparoscopische sterilisatie bij de teef

De voordelen op een rijtje:

  • Nieuwe operatiemethodiek: veel minder pijnlijk voor uw hond
  • Minder belasting voor de organen
  • Minder kans op infectie
  • Kortere operatietijd
  • Minder lange narcose 
  • Snellere herstel periode
  • Bijna geen littekens


Wat is laparoscopisch steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken door middel van een kijkoperatie. Bij een traditionele sterilisatie wordt er een snede gemaakt in de buikwand en zoekt de chirurg met de handen de eierstokken en baarmoeder van de hond op. Wanneer deze gelokaliseerd zijn, worden de eierstokken afgebonden met oplosbaar hechtdraad en uit de buik verwijderd. Indien nodig wordt ook de baarmoeder weggenomen. Daarna wordt de buikwond in drie lagen gehecht met een oplosbaar hechtdraad.

Voordelen belicht

Het grote voordeel van de kijkoperatie (laparoscopie) is dat alle handelingen worden uitgevoerd met kleine instrumenten. De handen van de chirurg komen niet in de buik van de hond. Op deze manier hoeft er minder hard aan de ophangbanden van de eierstokken en baarmoeder worden getrokken waardoor de hond veel minder last heeft van de operatie. Doordat de eierstokken met de camera snel in beeld worden gebracht is de operatietijd korter. Daarnaast worden overige organen met rust gelaten en is er een veel mooier overzicht van de buik van de hond. Na de operatie zijn er slechts twee kleine wondjes van ongeveer één cm aanwezig die erg vlot genezen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal brandapparaat is er bovendien geen hechtdraad aanwezig in de buik waardoor ook deze wondjes sneller herstellen.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze op een speciale tafel gelegd. Deze tafel kan kantelen zodat er een goed zicht is op beide eierstokken (links en rechts). In de buikwand worden twee kleine gaatjes gemaakt. In deze gaatjes worden twee poorten geplaatst waardoor het instrumentarium in de buik kan worden gebracht. De poort het dichtst bij de kop van de hond is het werkkanaal: door deze poort zullen de eierstokken de buik verlaten. De achterste poort is de poort waardoor de camera wordt ingebracht. Op een beeldscherm is de hele operatie te volgen en is gedetailleerd zichtbaar hoe de binnenzijde van de buik eruit ziet. De buik van de hond wordt met een speciaal gas (CO2) opgeblazen zodat er een mooi overzicht ontstaat.
De eierstokken worden met een tang opgepakt en met een haak tijdelijk aan de buikwand opgehangen. Daarna wordt de brand- en snijtang in de buik gebracht en worden de eierstokken één voor één afgebrand en de bloedvaten dicht gesealed. Op deze manier komt de eierstok los van de ophangbanden met minimaal bloedverlies. Tenslotte worden de eierstokken via de voorste poort uit de buik gehaald. Beide wondjes worden met een enkelvoudige hechting dichtgemaakt die vanzelf oplost.
Wanneer de baarmoeder vergroot is of anders afwijkend van vorm of kleur kan deze ook met de kijkoperatie worden verwijderd. Het enige verschil is dat er dan een derde werkkanaal nodig is, waardoor in plaats van twee kleine wondjes drie aanwezig zullen zijn.
Naast de sterilisatie van de hond kunnen we de apparatuur ook gebruiken om andere organen in beeld te brengen. Op deze manier kunnen afwijkingen mooi in beeld worden gebracht en kunnen er onder camera begeleiding eventueel cellen worden afgenomen voor nader onderzoek.

Wat zijn de nadelen van laparoscopisch steriliseren?

Voor deze manier van steriliseren zal een groot gedeelte van de buikwand geschoren moeten worden, tot in de flanken. De haren groeien natuurlijk terug, maar het is goed dit van te voren te weten. 
Mocht de baarmoeder een afwijkend aspect vertonen, dan zullen we alsnog de buik op de 'normale' manier moeten openen, omdat we de afwijkende baarmoeder niet via de twee kleine gaatjes de buikholte uit krijgen. Een afwijkende baarmoeder zien we vooral bij oudere honden of honden die met de prikpil behandeld zijn.

Deze behandeling is alleen mogelijk op onze hoofdvestiging in Winsum.

Operaties

Onze operatiekamer

In onze kliniek beschikken wij over een goed uitgeruste operatiekamer en een aparte voorbereidingsruimte. Door de dieren in deze laatste ruimte onder anesthesie te brengen en het gebied van de operatie te scheren en wassen, kunnen we in de operatiekamer sterieler werken. Verder kan de operatiekamer volledig worden afgesloten en beschikt over een afzuiginstallatie waardoor er continu schone lucht in de ruimte komt en de (besmette) oude lucht wordt afgezogen. Dit alles draagt er toe bij dat wij de omgeving van het dier dat geopereerd wordt zo steriel mogelijk kunnen houden. 

Onze operatiekamer is uitgerust met een kantelbare en in hoogte verstelbare tafel, apparatuur voor gasanesthesie en voor bewaking van de anesthesie, verplaatsbare operatielamp, infuuspomp en een eigen aanrechtblok waarin alle operatiematerialen schoon zijn opgeborgen.

"Vieze" ingrepen

De echte operaties waarbij bijvoorbeeld de buik wordt geopend worden uitgevoerd in de operatiekamer. Om deze ruimte zo schoon en steriel mogelijk te houden worden “vieze” ingrepen zoals gebitsreinigingen of abcesbehandelingen uitgevoerd in de voorbereidingsruimte.

Welke operaties doen wij? 

In onze kliniek kunnen wij veel operaties zelf uitvoeren, gaande van een “simpele” sterilisatie of castratie, het verwijderen van vreemde voorwerpen die het dier heeft opgegeten tot het verwijderen van tumoren. Mocht het toch voorkomen dat uw dier een zeer specialistische operatie nodig heeft waarvoor wij niet over de juiste materialen en kunde beschikken, dan werken wij samen met gerenommeerde specialisten.

Opname

Wanneer uw huisdier naar de dierenarts gaat voor een gebitsreiniging of een operatie, moet hij/zij een dagje daar verblijven. Of wanneer uw dier ziek is en bijvoorbeeld aan het infuus moet, kan hij/zij voor langere tijd opgenomen moeten worden.

Stress beperken

Wij beschikken in tegenstelling tot sommige andere praktijken over twee opnameruimten. Een van deze ruimtes is bestemd voor honden en de andere voor katten/konijnen. Dit omdat wij van mening zijn dat het verblijf bij een dierenarts al stressvol genoeg is en deze stress niet nog eens moet worden verhoogd. Uw kat of konijn zit hier dus rustig, zonder een blaffende hond naast zich te hebben te zitten. En uw hond wordt niet gek van de kattengeur uit het hokje naast hem/haar.

Om het stressniveau verder te beperken hangt er in de kattenopname een Feliway verdamper. Deze verdamper verspreidt een natuurlijke geurstof van katten die rustgevend werkt. Daarnaast willen katten zich graag kunnen verstoppen en daarom krijgt iedere kat in de opname zijn eigen kartonnen doos in het hokje. Honden die in de opname zitten hebben, indien mogelijk, de hele opnameruimte tot hun beschikking waardoor ze niet opgesloten hoeven te worden in een hokje. Met al deze maatregelen proberen wij het stressniveau van uw huisdier in de opname zoveel mogelijk te beperken.

Voorzieningen

Beide opnameruimten zijn afgesloten van de rest van de praktijk, voorzien van meerdere roestvrijstalen kooien die na elk verblijf worden gereinigd en ontsmet, infuusstandaarden en een eigen keukenblok voor de opslag van materialen zodat er niet onnodig in en uit de ruimte hoeft te worden gelopen. Dit komt de rust en het herstel van uw dier ten goede. Daarnaast bevindt er zich in beide ruimtes een afzuiginstallatie zodat “vieze” lucht continu wordt ververst.

Röntgenfoto's

Diagnose

Wanneer uw dier ziek is, is het niet altijd eenvoudig de oorzaak hiervan te achterhalen. Soms kan het maken van röntgenfoto’s ons hier bij helpen. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen verschillende aandoeningen snel(ler) en makkelijk(er) gediagnosticeerd worden, zodat een doelgerichte behandeling kan worden ingezet. Het maken van röntgenfoto’s is een onderzoekstechniek die wij zelf in onze kliniek uit kunnen voeren.

Aandoeningen

Ongetwijfeld is de bekendste toepassing van röntgenfoto’s wanneer er sprake is van een botbreuk. En hoewel er bij het vermoeden van een botbreuk inderdaad röntgenfoto’s worden gemaakt, is dit zeker niet de enige toepassing. Ook bij een elleboogdysplasie, artrose of in geval van heupdysplasie zorgen röntgenfoto’s voor een goede en snelle diagnose.
Echter, niet alleen als het gaat om een aandoening aan de botten, maar ook bij hart- en/of ademhalingsproblemen zorgen röntgenfoto’s voor veel informatie. Zo zijn vocht in de longen, uitzaaiingen van tumoren, longontstekingen en een vergroot hart slechts enkele voorbeelden van zaken die te diagnosticeren zijn met behulp van röntgenfoto’s. 
Ook in geval van afwijkingen in de buik bieden röntgenfoto’s uitkomst. Zo zien we bij een nierprobleem vaak een afwijkende vorm van de nieren, kunnen wij zien of de patiënt een darmobstructie heeft of juist slecht gevulde darmen en kunnen we op een foto zien of uw dier al dan niet drachtig is.

Roesje

Om röntgenfoto’s goed te kunnen beoordelen is het van belang dat de foto’s zo scherp mogelijk zijn. Hiervoor moet uw dier zo min mogelijk, het liefst helemaal niet, bewegen. Omdat het voor veel dieren onmogelijk is zo stil te blijven liggen in, vaak voor het dier vreemde posities, krijgt uw dier voorafgaand aan het maken van de foto vaak een roesje. Hierdoor wordt het voor ons gemakkelijker om goede foto’s te maken, het voorkomt onnodige stress voor uw dier, scheelt in de benodigde tijd voor het onderzoek en vermindert de hoeveelheid straling waaraan wij en uw dier blootgesteld worden. Vanwege deze straling is het voor u als eigenaar dan ook niet mogelijk om aanwezig te zijn bij het maken van de foto’s.

Tandheelkunde

Onze praktijk besteedt veel aandacht aan de gezondheid van het gebit van al uw huisdieren. Met de nadruk op het gebit van uw hond, kat of konijn. Het vullen van gaatjes is bij ons mogelijk. Het kan zijn dat u voor een uitgebreide gebitsbehandeling doorverwezen wordt naar onze hoofdvestiging te Winsum. In Winsum hebben we een modern ingericht gebitsbehandelruimte met digitale röntgen apparatuur, zodat wij indien nodig een röntgenfoto kunnen maken.

Waarom een gebitsbehandeling?

In de eerste plaats voor het welzijn van uw huisdier. Bedenk zelf maar eens hoe pijnlijk een ontstoken kies kan zijn. Een hond of kat laat echter vaak geen pijn zien door bijvoorbeeld te stoppen met eten, aangezien eten z’n eerste levensbehoefte is. Pas als een ontstoken kies getrokken is of ontstoken tandvlees weer gezond is, merkt de eigenaar vaak hoe veel levendiger z’n huisdier weer is.
In de tweede plaats voor de gezondheid van uw huisdier. De bacteriën die zich ophopen in tandsteen en ontstoken tandvlees komen terecht in de bloedbaan. Van daaruit bereiken zij o.a. hart en nieren en blijven daar plakken. Veel dieren ontwikkelen hierdoor op latere leeftijd hart- en nierproblemen. 
En als laatste zal uw huisdier een stuk minder ruiken uit de bek, ook niet onbelangrijk!

Waarom onder narcose?

Dit is noodzakelijk omdat een dier niet vrijwillig met z’n mond open blijft liggen en om het dier geen pijn te laten lijden als er eventueel een kies of tand moet worden getrokken.

Wat houdt een gebitsbehandeling in?

Door de dierenarts wordt uw huisdier onder narcose gebracht. De dierenarts zal samen met de paraveterinair het gebit van uw huisdier schoonmaken en indien nodig aanvullende behandelingen uitvoeren. Na de behandeling neemt de paraveterinair contact met u op, en maakt een afspraak hoelaat hij/zij weer opgehaald kan worden.

Wat zijn de kosten van een gebitsbehandeling?

De kosten kunnen erg variëren, afhankelijk van wat er moet gebeuren. Wanneer u een kostenraming wenst van een behandeling bij uw huisdier, bel dan naar onze praktijk. U mag voorafgaand aan der behandeling gratis langs komen om het gebit van uw dier te laten controleren om zo samen een inschatting te maken van het werk dat gedaan moet worden en de bijbehorende kosten.

Wat zit er bij een gebitsreiniging inbegrepen? 

  • Narcosemiddelen en het toedienen hiervan
  • Onderzoek van mondholte en gebitselementen
  • Intuberen (buisje in de keel)
  • Bewaking tijdens de narcose 
  • Indien nodig een injectie met pijnstiller en/of antibiotica
  • Gebitsreiniging van 15 minuten
  • Polijsten 
  • Gebitskaart van uw huisdier, welke u mee naar huis krijgt
  • Gratis controle van het gebit na twee tot zes weken

Voorbereiding thuis

  • Voor alle honden en katten geldt dat ze zes uur voor de behandeling niets meer mogen eten. Dit voorkomt braken en verslikken tijdens de narcose. Water drinken mag wel. 
  • Breng uw huisdier schoon en vrij van vlooien. 
  • Laat de hond goed uit voordat u hem/haar afgeeft en breng de hond aangelijnd.
  • Houd de kat de laatste dag/nacht binnen. Hierdoor voorkomt u dat de kat zichzelf van eten voorziet of zich ergens buiten verstopt. Breng katten in een goed gesloten mand of kooi.
  • Om het risico van de narcose zo klein mogelijk te houden, verzoeken wij u de bijgevoegde vragenlijst in te vullen en mee te nemen.

De narcose en pre-anesthetisch onderzoek

De behandeling wordt onder algehele narcose met uitgebreide bewaking uitgevoerd. Voordat het dier onder narcose gaat, worden hart en longen gecontroleerd. Daarnaast adviseren wij bij dieren ouder dan 8 jaar een zogenaamd pre-anesthetisch bloedonderzoek. Hierbij worden de lever- en nierfunctie onderzocht zodat de narcose beter op het individuele dier kan worden afgestemd. Dit bloedonderzoek doen we het liefst enkele dagen voor de gebitsbehandeling.

Na de behandeling

Als uw huisdier weer goed is bijgekomen in een verwarmde omgeving mag hij/zij naar huis. De paraveterinair zal uw huisdier aan u meegeven. Zij zal eventuele bijzonderheden over de behandeling vertellen. Soms vindt de dierenarts het belangrijk om zelf extra informatie te geven. U krijgt van onze paraveterinair tevens informatie over de nazorg en er zal een controleafspraak gemaakt worden. Wij verzoeken u bij het ophalen van uw huisdier de nota aan de balie te voldoen. 

Wat kunt u zelf doen om het gebit van uw huisdier zo lang mogelijk schoon te houden?

  • Poetsen: dit is de gouden standaard voor een schoon gebit. Dit mag met water, maar kan ook met speciale dierentandpasta. Wij kunnen u uitgebreid informeren en helpen hierbij.
  • Voeding: wij adviseren de T/D brokken van Hill’s. Deze brokken hebben een unieke vezelstructuur waarvan klinisch is bewezen dat het de tanden schoonmaakt van de punt tot aan het tandvlees. In vergelijking met andere brokken zijn de T/D brokken veel groter en vallen ze niet meteen uiteen Het is een volledige voeding en kan als dagelijkse kost dienen voor uw hond of kat.
  • Vet Aquadent: dit is een mondwater voor zowel honden als katten dat aan het drinkwater wordt toegevoegd. De Vet Aquadent bevat chloorhexidine en zorgt voor ontsmetting van de mondholte en heeft een tandplakwerende werking. Daarnaast bevat het xylitol wat ook meehelpt tandplak te voorkomen.
  • Kauwstrips: deze zijn een goede aanvulling op de gebitsverzorging, bijvoorbeeld als traktatie. 

Handig om te weten

Het is mogelijk om uw huisdier te laten chippen tijdens de behandeling, dus terwijl hij/zij onder narcose is. Zo voelt uw huisdier er niets van en bovendien krijgt u korting op de normale prijs voor chippen.

Hoe kunt u een afspraak maken?

U kunt aan de balie of telefonisch een afspraak maken. Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.

Urineonderzoek

Redenen voor urineonderzoek

Problemen aan de urinewegen zijn misschien wel de meest voorkomende oorzaak van klachten waarmee dieren worden aangeboden bij de dierenarts. Een veel gehoorde klacht is dat het dier meer is gaan drinken en als gevolg hiervan ook meer plast, vaak in huis. 
Een andere klacht die veel gehoord wordt is dat het dier vaak uit wil of op de kattenbak gaat, dan langdurig perst en vaak maar kleine plasjes doet. Dit wijst meestal op een blaasprobleem, maar om te weten welk probleem er speelt is er urineonderzoek nodig. Niet elk probleem kan namelijk op dezelfde manier en met dezelfde medicijnen behandeld worden.
Een andere vaakgehoorde klacht is bloedverlies bij het urineren. Dit kan wijzen op een blaasprobleem, maar ook op problemen met de nieren of met de prostaat bij mannelijke dieren. Om deze reden wordt er aangeraden eerst een urine onderzoek uit te voeren alvorens een behandeling te starten. 

Het onderzoek 

Urine kan worden verzameld door speciale korrels in de kattenbak of door een potje onder de hond te houden tijdens het plassen. 

Zodra er urine verzameld is kan dit worden onderzocht. Door middel van een dipstick wordt er gekeken of er bloed, eiwitten, ketonen of suikers in de urine zitten en er wordt gekeken wat de pH waarde van de urine is. Vervolgens wordt er met een speciaal apparaatje bekeken hoe geconcentreerd de urine is. Tot slot wordt de urine gecentrifugeerd waarna het bezinksel onder de microscoop wordt beoordeeld: wordt er blaasgruis gevonden? En zo ja, welke soort? Indien nodig kan er ook nog urine op kweek worden gezet om na te gaan of er bacteriële infecties aanwezig zijn.

Beperkingen

In aantal gevallen is op basis van enkel urineonderzoek een diagnose te stellen. Maar met andere afwijkingen in de urine is er soms nog extra onderzoek nodig naar de oorzaak, zo kan er een bloedonderzoek nodig zijn.