Bewegingstherapie

Therapie voor het lichaam

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie wordt ingezet bij revalidatie van o.a. orthopedische operaties, maar ook bij klachten van artrose. Honden herstellen hierdoor sneller na een operatie en ervaren minder pijnklachten.

Binnen onze praktijk heeft u de mogelijkheid tot bewegingstherapie. Na doorverwijzing van één van onze dierenartsen kunt u terecht bij een assistente die samen met u oefeningen gaat doen. Na de oefeningen krijgt u ook opdrachten mee naar huis. De begeleiding gaat gebeuren door een team van een dierfysiotherapeut, dierenarts en een paraveterinair. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we als een team uw huisdier de beste begeleiding kunnen bieden.

Revalidatie na een operatie van bijvoorbeeld:

  • Knie 
  • Ellebogen
  • Heupen
  • Botbreuken

Een goede revalidatie heeft een positieve invloed op het resultaat van de operatie.

Training voor puppy's

Als u bij pups vanaf een jonge leeftijd begint met het beter ontwikkelen van balans en coördinatie en daarnaast de spieren en pezen sterker maakt, zal de kans op blessures en het verder ontwikkelen van bijvoorbeeld heupdysplasie en elleboogdysplasie sterk verkleind worden, voornamelijk bij grotere honden rassen. Bij kleinere rassen zien we vaak patella-luxatie en ook daar kunnen we met oefeningen en trainen de kans op verkleinen.  

We maken gebruik van allerlei materialen zoals: cavaletti’s, balansborden, steps, mini trampoline en nog veel meer. 

Vanaf de leeftijd van twaalf weken bij een pup, bieden wij de mogelijkheid om deel te nemen aan wekelijkse trainingen waarin u oefeningen leert die u thuis met uw pup de rest van de week kunt herhalen. Voor u aan de training begint, kijkt de dierenarts of de pup gezond is en aan de training mag beginnen.

Artrose

Veel en vooral oudere honden hebben last van artrose (= afname van de hoeveelheid en kwaliteit van het gewrichtskraakbeen). Dit veroorzaakt stijfheid en pijn. Ook hier kun je heel veel aan doen. Door medicatie, speciale voeding en bewegingstherapie kan de stijfheid sterk verminderen, maar ook de pijn kan erg afnemen wat natuurlijk erg fijn is voor uw hond.

Dierfysiotherapie

Op vrijdagochtend is onze dierfysiotherapeut Silvie aanwezig. U kunt via uw eigen dierenarts door verwezen worden naar ons, maar ook zonder doorverwijzing kunt u bij ons terecht.

Via onze assistente kunt u een afspraak maken. Telefoon nummer: 050 - 577 48 05.

Silvie stelt zich voor:

Mijn naam is Silvie Schoenmaker en ik ben sinds 2015 werkzaam als dierenfysiotherapeut in mijn praktijk Dierfysiotherapie Drenthe. In mijn beroep werk ik graag samen met andere disciplines, zoals dierenartsen, chiropractoren, osteopaten en masseurs om zo tot een optimale behandeling te komen. De samenwerking met Dierenkliniek Eikenlaan past hier dan ook goed bij. De uitgebreide onderzoeks- en behandelmogelijkheden die wij samen kunnen bieden zorgen voor een goede basis, van waaruit met de specialist en eigenaar wordt gewerkt naar een oplossing.

Een goed voorbeeld hiervan is bewegingstherapie. Ons team maakt samen met de eigenaar een plan om het dier op het vlak van coördinatie, balans, kracht en mobiliteit zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Door het betrekken van de eigenaar bij het leren en uitvoeren van oefeningen, behalen we samen met het dier het maximale resultaat. 

Wat doe ik eigenlijk als dierfysiotherapeut?

Als dierenfysiotherapeut handel ik volgens een vaste werkwijze. Als ik voor het eerst langs kom zal ik beginnen met een vraaggesprek. Hierin kunt u uitleggen wat het probleem is en wat uw verwachtingen zijn. Daarna zal ik kijken naar uw dier in stand en in beweging en zal ik door middel van voelen een indicatie proberen te krijgen van de problematiek. Het bewegingsonderzoek zal uitgevoerd worden om te beoordelen hoe de beweeglijkheid is van de gewrichten van uw dier. Ook kunnen er nog specifieke testen uitgevoerd worden. Bij het onderzoek van een paard kan het bijvoorbeeld nodig zijn om het zadel (of ander harnachement) te inspecteren en het paard onder het zadel te zien. 

Nadat ik een compleet beeld heb gekregen zal ik een behandelplan opstellen en deze met de eigenaar bespreken.